Kattolistojen valinta + asennus

Minulle Meille oli alusta asti selvää, että halusimme asuntoomme koristeelliset ja melko näyttävät kattolistat. Lähes yhtä alusta asti huomasimme, että puusta tehdyt koristekattolistat ovat järkyttävän kalliita.

Mikä neuvoksi? Bauhaus ja styroksilistat! 

Kun Eikka aluksi ehdotti styroksilistoja, nyrpistelin naamaani ja mietin, mitähän Glorian Koti-lehden tekijät sanoisivat kuvatessaan asuntoamme kun huomaisivat styroksiset listat. Näin mielessäni sinertävänvalkoiset, "reikäiset" styroksilistat ja ihmettelin, mistä Eikka edes keksi moisen idean. Kunnes aloin selaamaan interwebziä ja Pinterestiä..

Kuva betterhome.fi

Kuva betterhome.fi


Näyttääkö styroksilta? Tutustuttuani asiaan huomasin, että styroksikattolistat ovat melko yleisiä. Lämpesin ja menimme katselemaan rautakauppoihin, millaisia olisi tarjolla.

No, huomasimme myös nopeasti, että Suomessa ei haluta mtn turhia hömpötyksiä kattoon, vaan on aina parempi laittaa suora, 3 cm paksuinen, tylsä puulista sekä kattoon että lattiaan. Toisin sanoen, vain muutamassa K-raudassa (muissa ei käytännössä ollenkaan) oli tasan yhden brändin erikoisia kattolistoja, ja sattumoisin yksikään tämän merkin malleista ei miellyttänyt silmää. Tässä tultiin taas ongelmaan, jonka olemme kohdanneet monesti remontin aikana: Suomen rautakauppojen valikoima on todella samankaltaista toistensa kanssa, ja varsinkin luovemmat "rakennustekniset" sisustusratkaisut loistavat poissaolollaan. Rautakauppojen sisustuspuolet ovat nykyään täynnä maljakoita, valaisimia, erilaisia sisustustyynyjä sekä muuta ns. krääsää, mutta jos haluat löytää erikoisia listoja tai esimerkiksi erikoisempia peitelistojen kulmapaloja, joudut pettymään.

Onneksi oli Bauhaus, josta löysimme oman listamme: Koristelista Giselle.


Lista on styroksia, joka asennetaan paikoilleen liimaamalla. Ja viimeistellään maalaamalla se valkoiseksi (tai siis samalla maalilla, kuin kattokin, ainakin meidän tapauksessa), jolloin viimeinenkin "styroksimaisuus" häviää. Lista ei kuitenkaan ole ihan normaalia styroksia, vaan jämäkämpää materiaalia, joka mahdollistaa esimerkiksi listan jiiriin sahaamisen ilman "styroksimurua".

Seuraava ongelma oli se, oliko parasta maalata listan alle jäävä seinä valmiiksi, ja sitten maalata lista todella varovaisesti valkoiseksi varoen seinää, vai maalata ensin lista ja sitten maalata seinä varovaisesti. Päädyimme maalaamaan ensin katon+listat, ja sitten maalirajaimen avulla maalata seinät.

Ja tässä kuvia valmiista lopputuloksesta (listojen osalta valmiista siis!). 


Tässä vaiheessa en ollut näköjään vielä käynyt läpi listojen alaosia seinämaalin kanssa - esimerkiksi tuo kulma siistittiin vielä seinämaalin kera siten, ettei listan alle jäänyt valkoista seinää.


Kuvassa näkyy myös styroksinen rosetti, jollainen ostettiin sekä makuuhuoneen että olohuoneen päävalaisimen juureen.


Hienolla Instagram-muokkauksella sain näkyviin nuo listan kuviot, jotka eivät hämärässä otetuissa valokuvissa muuten näy. Eli seinä ei ole tuon värinen oikeasti. :D

Olemme olleet listoihin TODELLA tyytyväisiä! Niiden avulla tilaan tuli haluttua "vanhanaikaista" tunnelmaa, joka meidän mielestämme sopii 20-luvulla rakennettuun kerrostaloon. Ja kattolistat saivat asunnon näyttämään taas astetta valmiimmalta. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti