Olen aina pitänyt väliseinien rakentamista suurempanakin salatieteenä, vaikka periaatteessa olen tiennyt miten homma tapahtuu (ja tiedostanut, ettei se oikeasti ole salatiedettä). Yhden väliseinän rakentamisessa avustaminen selvensi minulle sen, että kunnon välineillä ja materiaaleissa lähes kuka tahansa pystyy rakentamaan väliseinän. Eri asia on sitten se, tuleeko siitä suora ja siisti ;)
Onneksi meillä oli Etelä-Suomen about parhaat ammattilaiset aka miehen veljet osallistumassa rakentamiseen, joten priimaa pukkasi vaikka hyvää yritettiin.
Homma alkaa tarkalla mittaamisella, eli mitataan:
- Mihin väliseinä tulee lattiassa
- Mihin väliseinä asettuu seinillä
- Missä linjassa väliseinä on katossa kiinni.
Tässä törmättiin heti ensimmäiseen ammattilainen vs. amatööri-esteeseen. Jos olisin tehnyt tätä kaksin miehen kanssa, niin meidät tuntien olisimme mittailleet seinää noin neljä tuntia päätymättä siltikään täysin tarkkaan mittaan. Ja lisäksi olisimme varmaan unohtaneet tussin kotiin, jolla mitat voisi merkitä lattiaan ja seiniin.
Linjalankaimen (vai paukkulankaimen?) ja lasermitan avulla homma hoitui noin sekunnissa. Ylemmässä kuvassa näkyy miten lankain toimii: lankakopasta vedetään lanka ulos ja pingotetaan se haluttuun paikkaan mittanauhan tyylisesti, tässä tapauksessa lattiaa pitkin. Sitten otetaan langasta kiinni ja "näpäytetään" se lattiaa vasten, kuin ritsaa. Lopputuloksena syntyi punainen kalkkiviiva lattiaan.
Wou.
Tässä kattoon tehdään mittaviivaa. |
Tämän jälkeen voidaankin tehdä koolaukset. Ensin kiinnitetään alas, ylös ja sivuille laudat, joihin rakennetta ruvetaan rakentamaan. Me käytimme tässä väliseinätolppia (koko 39x66x3000), n. 6 €/kpl. Laudat laitettiin kiinni ruuveilla (tämäkään ei ollut minulle itsestäänselvyys...). Lattialaudat kiinnitettiin suoraan muovimattoon kiinni (tuo on siis vanha muovimatto, joka ei jää pintamateriaaliksi).
Tässä koolaukset. Ja tuo saatanan tapettiseinä. |
Olin näköjään hidastellut kuvien otossa, koska tämä olikin jo seuraava vaihe. Runkolautoja kiinnitetään normaalisti 60 cm välein, mutta me teimme ne 40 cm välein saadaksemme tukevan väliseinän (ja myös tukevan taustan painavaa videotykkikangasta vasten).
HUOM! Jos laitat eristeeksi villaa, 60 cm välit ovat fiksummat, sillä villat on 60 cm levyisissä pakoissa. Jos teet 40 cm välein, joudut katkaisemaan villalevyjä ja se ei ole kivaa, koska villa kutisee maailman eniten.
Kitti ja saumanauha (+ kitti) |
Siinä väliseinä lähes valmiina; villat, sähköt ja päälikipsilevyt puuttuvat. Pariovelle jätettiin tilaa oviaukon asennuksen verran (eli meillä: ovien leveys 120 cm, karmit 3 cm paksut eli 6cm + 1 cm asennusvarat molemmille puolille + 3mm karmin ja ovien väliin eli yht 9 mm ~ 1cm = ovelle varattu väli yhteensä 129 cm).
Vanhan asunnon saneerauksessa päänvaivaa aiheuttaa sähköt - kaikkia kiviseiniä ei viitsi piikata auki johtoja ja sähkörasioita varten, eikä asunnon pintaseiniä viitsi kuorruttaa johdoilla, mutta jotenkin sähköt olisi saatava vedettyä. Tähän väliseinä on täydellinen ratkaisu. Pyrimmekin asemoimaan pistorasiat ja valonkatkaisijat lähelle väliseinää, jotta sähköjohdot voitiin vetää seinän sisällä.
Niin kuin näin. Siinä menee johtoa ja johtoputkea poikineen. Kerron sähkösuunnitelmasta myöhemmin erikseen, se oli nimittäin mielenkiintoinen projekti!
Tässä väliseinän ja johtojen päälle on vedetty päälilevyt (ja eristevillat sisälle). Tuleville pistorasioille on tehty paikat ja seinän ylä- ja alakulmassa on jäätävät johtomäärät odottamassa listoja, joiden alle piiloutua.
Kämpässä on nyt ihan erilainen fiilis, kun saatiin rakennettua jotain uutta ensimmäistä kertaa! Tuli jopa vähän valheellinen edistymisen tunnelma, kun joku näyttää noin uudelta ja kivalta - tosiasiassa asunnon lattiat ovat edelleen eri korkeudella ja kaikki betoniseinät kitattava, ylitasoitettava ja maalattava jne.
Joka tapauksessa vähitellen eteenpäin. Suuri kiitos tämän päivän (ja viikon) auttajillemme :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti